Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Demenssjukdom?

Hej!
Kan man ansöka om närståendepenning om personen man ska vårda är demenssjuk? Visst det är inte direkt livshotande sjukdom, men det är stor risk att man kan skada sig illa.

Min mormor som är demenssjuk bor i ett EU/EES land och behöver stöd och kan inte klara sig ensam därför tänkte min mamma (som är arbetssökande just nu) åka och hjälpa henne, men hur blir det just med den diagnosen, kan man få närståendepenning?

Kommentarer

 • Hej!

  För att närståendepenning ska vara aktuellt så krävs det att det ska finnas just ett påtagligt hot mot livet. Den som har en sjukdom som kan vara livshotande på lång sikt räknas inte som svårt sjuk, utan risken ska gälla den närmaste tiden.

  Om man vill ansöka om närståendepenning behöver en läkare utfärda ett läkarutlåtande man fyller sedan i en ansökan om närståendepenning och handläggare på Försäkringskassan kommer sedan göra en bedömning om rätt till närståendepenning finns.

  För att närståendepenning ska kunna utgå krävs även att både den som vårdar samt den som sjuk är försäkrade i Sverige.

  Här på vår hemsida kan du få mer information om närståendepenning som arbetssökande.

  Hälsningar
  Camilla
 • Hej jag har en mamma som det har varit vårdplanering om. Blev halv arbetsdag istället för hel och undrar hur jag gör med den tiden jag har förlorat?
  Har inte fyllt i någon blankett än och risken är den att det kanske behövs mer planering eftersom pappa inte klarar av så mycket mer.
  Evalisa Shala
 • Hej Evalisa!

  Du kan prova att ansöka om närståendepenning men då behöver en läkare utfärda ett läkarutlåtande. Sedan fyller du i en ansökan om närståendepenning och handläggare på Försäkringskassan kommer sedan göra en bedömning om rätt till närståendepenning finns.

  Hälsningar
  Liliana
 • Hej, har man rätt att begära närståendepenning för att vaka vid sin döende anhörigs sida även om hen egentligen inte är svårt sjuk utan bara gammal?
  Jeanette
 • Hej Jeanette!

  Närståendepenning är en ersättning som är aktuell då det finns ett påtagligt hot mot personens liv och hen befinner sig i livets slutskede. Det är en situation som kan uppkomma av ålder. En läkare ska utfärda ett läkarutlåtande där det framgår att personen är i livets slutskede.

  Här finns information om hur du går tillväga för att ansöka om närståendepenning.

  Hälsningar
  Camilla

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.