Till senaste kommentaren

Deltidssjukskriven student resa utomlands

Hej,

Jag har en fråga gällande att åka utomlands när man är sjukskriven på heltid från sina studier. Kan man åka till nordens alla länder utan att anmäla detta till försäkringskassan (trots att tillexempel Norge ej är med i EU)?

Hur är det med USA? Hur lång tid tar det att få ett svar från försäkringskassan från att jag ansöker om att få behålla sjukpenningen (dvs CSN som sjukpenning) under vistelsen? Hur långa vistelser brukar beviljas? Brukar 1-2 veckor beviljas om man är deltidssjukskriven för utmattningssymptom?

mvh
Victoria

Kommentarer

 • Hej Victoria!

  Man kan resa till EU/EES-land eller Schweiz utan att ansöka om att få behålla sjukpenningen under resan. Norge är ett EES-land så man kan alltså resa dit utan att först ansöka om att få behålla sjukpenningen.

  Om man ska resa utanför EU exempelvis till USA måste man ansöka om att få behålla sjukpenning under utlandsvistelsen. Det ska man göra innan man reser iväg, ansökan fyller man i på mina sidor. Handläggare lämnar besked om detta så fort som möjligt så det är svårt att ge besked om generell handläggningstid.

  Det är handläggare som gör bedömning om man får behålla ersättningen under sjukhusvistelsen. Det är bedömning som görs i varje enskilt ärende så det är svårt att svara generellt på om det brukar beviljas eller inte då det beror på detaljer i varje enskilt ärende.

  Det bästa är att du ringer din handläggare för att få mer information om hur detta skulle påverka ditt enskilda ärende. Har du inte telefonnummer till handläggare är du välkommen att ringa oss på 0771-524 524 så förmedlar vi det till dig.

  Hälsningar
  Camilla
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.