Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Handläggningstid rörande sjukpenning?

Inläggets ursprungsrubrik : Bortre gräns för handläggningstid)

Hej!
Jag bara undrar om det finns en bortre gräns för FK då det gäller handläggningstid, som är juridiskt bindande för FK i ett sjukpenningsärende?
Undrar också om det finns en uttalad regel hur många månader man skall klara sig ekonomiskt, innan man senast skall få ett besked i ett sjukpenningsärende?
Mvh
Håkan Möller
Håkan Möller Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Håkan!

  Jag har inte svar på din fråga. Jag tar reda på svaret och återkommer så fort som möjligt.

  Hälsningar
  Camilla
 • Hej Håkan!
   
  I Förvaltningslagen 7 § framgår att ett ärende ska handläggas så enkelt, snabbt och billigt som möjligt utan att säkerheten eftersätts. Det nämns dock ingen specifik tidsgräns.

  För att beslut ska kunna fattas i ett ärende krävs att det är komplett. Om ärendet inte är komplett och exempelvis ytterligare uppgifter behövs från läkare eller arbetsgivare kan det göra att handläggningstiden förlängs.

  Försäkringskassans mål är att man ska få ett beslut i sitt ärende inom 30 dagar om komplett underlag finns. Om du har frågor om status i ditt ärende och när det väntas vara klart är du välkommen att ringa oss på 0771-524 524.

  Försäkringskassan bedömer och beslutar om rätten till sjukpenning och vid den bedömningen bortses från arbetsmarknadsmässiga, ekonomiska, sociala eller liknande förhållande. Det framgår av Socialförsäkringsbalken 27 kap 3 §.

  Jag förstår att det kan vara svårt att vänta på besked kring sjukpenning. Om man får ekonomiska problem i denna situation behöver man vända sig till sin kommun.

  Hälsningar
  Camilla
 • Hej igen Camilla och tack för svar!
  Ett tips som Ni kanske kan skriva på Er hemsida: skriv om Er egen 30-dagarsregel avser kalenderdagar eller arbetsdagar och skriv gärna en förväntad bortre tidsgräns för behandling för ett nytt sjukskrivningsärende. Detta som en vägledning för hur ”vanligt folk” ska tänka då de ansöker om sjukpenning. Tror då att Ni slipper uppleva mycket av den ev frustration folk kan uppleva då ett beslut drar ut på tiden...!
  Mvh
  Håkan Möller
  Håkan Möller
 • Hej Håkan!

  Ursäkta dröjsmålet med mitt svar. Tack för dina synpunkter, jag har fört dem vidare in i verksamheten.

  Hälsningar
  Camilla
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.