Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Beslut om närståendepenning

hej!
Vi har skickat in läkarintyg för min mors räkning för att kunna ta ut närstående penning. Hur vet jag att den kommer godkännas? Är det så att jag ska räkna med att det är godkänt när vi inte fått något svar? vill veta det innan jag tar ledigt från jobbet. Eftersom jag skickar väl in ansökan i efterhand.
Med vänlig hälsning
Karin

Kommentarer

 • Hej Karin!

  För att Försäkringskassan ska kunna besluta om rätten till närståendepenning behöver vi tre saker från er. Ett läkarutlåtande för närståendepenning, ett samtycke från den sjuke och en ansökan om närståendepenning. Ett samtycke behövs dock inte om läkaren har skrivit i intyget att den sjuke inte kan ge samtycke.

  Ni får alltså inget beslut innan ni kan ta ledigt från arbetet, men ni har rätt att vara lediga enligt lag (1988:1465) om ledighet för närståendevård.

  Jag skulle rekommendera att du ringer Försäkringskassans kundcenter för information och status i ditt ärende, eller om du har fler frågor. Då kan vi även hjälpa dig med hur du ska göra för att ansöka.

  Vårt telefonnummer är 0771-524 524.
  Våra öppettider är måndag till fredag 08:00 till 16:00.

  Hälsningar
  Madeleine
 • Har befunnit mig i samma situation ett par gånger och första gången blev det avslag. Naturligtvis är det vård av den sjuke som kommer i första hand men att inte veta förrän efteråt om närståendepenning blir godkänd eller ej kan ju ge rätt obehagliga överraskningar ekonomist. Det borde kunna vara så att man skickar in intyget från läkaren direkt och får svar rätt omgående på om det blir godkänt eller ej!
  Mats Bergström
 • Hej Mats!

  Jag förstår vad du menar med ditt resonemang men det är så att först efter att Försäkringskassan har fått ett komplett ärende inklusive en ansökan så kan vi fatta beslut i ärendet. Detta gäller i alla ärendeslag.

  Det kan alltså vara bra att i förväg ta reda på vilka regler som gäller så att man kan vara någorlunda säker på att rätten till ersättning kan finnas.


  Hälsningar
  Åsa

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.