Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Återinsjuknande efter 3 veckor

Jag var sjuk de 2 första veckorna i juli. Nu har jag blivit sjuk igen. Behöver jag läkarintyg för denna nya sjukdomsperiod? Det har ju bara gått ca 3- 3,5 vecka sedan föregående sjukperiod.

Kommentarer

 • Hej!

  Om du har en arbetsgivare som betalar sjuklön, ska arbetsgivaren betala sjuklön för dig de första två veckorna. Det är arbetsgivaren som bestämmer om du ska lämna in läkarintyg till arbetsgivaren eller inte under dessa två veckor.

  Är du sjuk längre än två veckor kan du ansöka om sjukpenning hos Försäkringskassan.

  Om du är anställd med sjuklön eller studerande behöver du lämna in ett läkarintyg till Försäkringskassan från och med dag 15.

  Om din arbetsgivare inte betalar sjuklön eller om du är arbetssökande, föräldraledig eller egenföretagare, ska du lämna in läkarintyg från och med dag 8.  Har du specifika frågor om ditt ärende är du välkommen att ringa oss på 0771-524 524 (helgfria vardagar, kl. 8-16).  Hälsningar
  Josefine
 • Hej!
  Jo jag fick ett läkarintyg första sjuktillfället som jag lämnade in till arbgivaren.
  Jag undrar vad som gäller nu, denna sjukperiod.
  Är det en ny sjukperiod så jag kan sjukskriva mig själv eller behöver jag få ett läkarintyg och anmäla till er?
  M
 • Hej!

  Ja, det stämmer att det är en ny sjukperiod. En sjukperiod definieras som en obruten tid då man inte har arbetat på grund av sjukdom. Läkarintyg krävs från och med dag 8 i sjukperioden. När du ansöker om sjukpenning (och är anställd med sjuklön) behöver du bifoga ett läkarintyg som gäller senast från och med dag 15 i sjukperioden.

  Har man arbetat eller varit frisk från arbetet i minst 5 kalenderdagar ska arbetsgivaren betala ut sjuklön för de första 14 kalenderdagarna. Dag nummer 15 ska din arbetsgivare göra en sjukanmälan till Försäkringskassan och därefter kan du ansöka om sjukpenning.

  Hälsningar
  Anders

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.