Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Återbetala?

Försäkringskassan är klar med utredning av min ansökan om sjukpenning men inte fattat beslu ännu. Det står även ”utifrån det underlag vi har bedömer f-kassan att du inte har rätt till sjukpenning för perioden” Det står sedan att ”oavsett vilket beslut f-kassan fattar kommer du få sjukpenning för den aktuella perioden. Det beror på att vi betalar ut sjukpenning under handläggningen tills beslutet är klart, men inte längre än till den 30 okt. när ditt läkarintyg slutar gälla” Hur ska jag tolka detta? Kommer jag bli återbetalningsskyldig om det blir ett nekande, eller??

Kommentarer

 • Hej Lena!

  Det ska stå i brevet du fått gällande detta.

  Försäkringskassan har alltså möjlighet att bevilja sjukpenning interimistiskt (tillfälligt) i pågående sjukfall under tiden som ett ärende utreds och i avvaktan på att slutgiltigt beslut fattas. Men man kommer inte alltid kunna få sjukpenning under utredningstiden i pågående sjukfall, det kan till exempel inte bli aktuellt om man i god tid innan rätten till sjukpenning upphör fått information om att man sannolikt inte kommer att kunna få sjukpenning för ytterligare en period.

  Innan Försäkringskassan fattar ett beslut om avslag ska ett övervägande om detta alltid skickas ut till den som är sjuk.

  Interimistiskt utbetald sjukpenning, behöver normalt inte betalas tillbaka, även om man får slutligt beslut om avslag för den period som betalats ut. Undantaget är om man själv orsakat att sjukpenningen betalats ut felaktigt eller med för högt belopp, antingen genom att lämna oriktiga uppgifter eller genom att inte anmäla eventuella inkomständringar.

  Man är alltså oftast inte återbetalningsskyldig för det man fått i avvaktan på beslut.

  Hälsningar
  Liliana

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.