Anställd med eller utan sjuklön?

Jag ska fylla i ansökan om sjukpenning. Man kan då välja på anställd med sjuklön och anställd utan sjuklön. Vad innebär dessa olika anställningsformer? Jag vet inte skillnaden och vet därmed inte vad jag har. Min arbetsgivare betalar för de två första veckorna jag är sjuk. Tacksam för snabbt svar!

Kommentarer

 • Hej Sara!

  Om din arbetsgivare har betalat sjuklön de första två veckorna som du var sjuk så är du anställd med sjuklön och ska välja detta i din ansökan.

  Hälsningar
  Camilla
 • Jag önskar få förklarat vad är skillnaden att vara anställd med sjuklön eller utan sjuklön. Att arbetsgivare kan krångla kan jag förstå MEN KAN ARBETSGIVARE VÄLJA ATT ANSTÄLLA EN MEDARBETARE UTAN SJUKLÖN.
  Lennart
 • Hej!

  Allra bäst är att höra med arbetsgivaren om de kommer att betala ut sjuklön eller inte.

  Att vara anställd med sjuklön betyder att Försäkringskassan kan betala ut sjukpenning först från och med dag 15 i sjukperioden. Då gör man en sjukanmälan till arbetsgivaren som efter 14 dagar gör en sjukanmälan till Försäkringskassan. Därefter ansöker man om sjukpenning från Försäkringskassan.

  Är man däremot anställd utan sjuklön gör man en sjukanmälan direkt till Försäkringskassan och kan ansöka om sjukpenning redan från och med första dagen i sjukperioden.

  Har man en anställning som pågår i minst en månad är arbetsgivaren skyldig att betala ut sjuklön. I följande fall är arbetsgivaren skyldig att betala ut sjuklön:
  • Avtalad anställning som ska pågå i minst en månad.
  • Timanställning (intermittent anställning) där man arbetat i minst 14 dagar innan insjuknandet och har inbokade arbetspass under sjukperioden.
  Arbetsgivaren behöver inte betala sjuklön i följande fall:
  • Om man har en timanställning och inte arbetat under 14 dagar innan man insjuknar.
  • Om man under en sjukskrivningsperiod återgår att arbeta färre än 5 kalenderdagar. 
  • Om man är deltidssjukskriven och blir helt sjukskriven under en period med sjukpenning.
  För att förenkla kan man tänka så att om man arbetar enligt ett schema och är garanterad ett visst antal timmar per vecka under minst en månads tid ska din arbetsgivare betala ut sjuklön, förutsatt att din arbetsgivare bedömer att din arbetsförmåga är nedsatt med minst en fjärdedel på grund av sjukdom.

  Här finns ett informationsblad till arbetsgivare när de är skyldiga att betala sjuklön.

  Hälsningar
  Anders
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.