Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Anhörigpenning efter dödsfall

Hej,
jag har varit med och vårdat min mamma som nu somnat in.
Har man rätt till anhörigpenning efter att dödsfallet inträffat eller upphör anhörigpenningen direkt?
Om man själv har behov av att återhämta sig, gäller anhörigpenningen även då eller måste man bli sjukskriven?


Katarina Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Katarina!

  Närståendepenning kan lämnas när du vårdar någon som är svårt sjuk.

  Ett exempel på när det kan vara aktuellt med närståendepenning dagen efter ett dödfall är när en har vårdat en svårt sjuk närstående och den närstående har avlidit under natten. Då kan en få närståendepenning dagen efter dödsfallet för att en ska kunna få sin dygnsvila.

  Om du blir sjukskriven i samband med att en närstående avlider ska din arbetsgivare betala sjuklön de första 14 dagarna, om du är anställd med sjuklön. Om du är sjukskriven längre tid än 14 dagar ska din arbetsgivare sjukanmäla dig till oss, sedan ansöker du enklast om sjukpenning på mina sidor.

  Du kan läsa mer om närståendepenning på vår webbplats och mer om hur du går till väga för att ansöka om sjukpenning här.

  Hälsningar

  Matylda
 • Jag har försökt och anmäla mitt anhörigstödspenningen via nätet det fungerar ej  
  1. Då har man enbart vissa dagar efter dödsfall har man alltså inga dagar för att ordna upp saker och ting 
  Anette Hansson
 • Hej Anette!

  Om man har behov av ytterligare lediga dagar efter den närståendes bortgång kan man kolla med sin arbetsgivare om det finns möjlighet till ledighet för enskild angelägenhet av vikt eller andra skäl. Försäkringskassan betalar dock inte ut någon ersättning för förlorad arbetsinkomst ifall sådan ledighet är obetald från arbetsgivarens håll.

  På det här forumet kan vi endast besvara generella frågor och har tyvärr inte möjlighet att felsöka varför ansökan om närståendepenning inte gått igenom. Om du har fortsatta problem med att lämna in ansökan på Mina sidor kan du vända dig till vår tekniska support så får du hjälp och mer information om eventuella driftstörningar. Du är även välkommen att ringa till vårt kundcenter på 0771-524 524 så får du hjälp av en handläggare inom närståendepenning.

  Hälsningar
  Alejandro
 • Vi är 3 personer som vakat över en dödssjuk anhörig i 3 dagar. Nu har han avlidit . Han låg i respirator så han kunde ej skriva ett intyg. Vi vill ansöka om närståendepeng. Har vi alla rätt till det under dessa 3 dagar? Ska vi alla ha ett  varsitt läkarintyg eller räcker det med att vi fått ett? Tacksam för återkoppling

  Malin Ebbesson
 • Hej Malin!

  Flera personer kan turas om i vården och få ersättning för olika dagar eller olika delar av dagen. Men närståendepenning kan inte betalas ut till flera personer för samma tid. Om man har frågor rörande ersättning för resterande tid behöver man vända sig till sin arbetsgivare.

  Man fyller i ansökan om närståendepenning på mina sidor och anger där vilka dagar och tider man söker närståendepenning.

  Det räcker att enbart skicka in ett läkarutlåtande för den som är sjuk, det kopplas sedan till alla anhöriga.

  Mer information om närståendepenning och även en steg för steg beskrivning om hur man gör för att ansöka om ersättningen hittar ni på vår hemsida.

  Hälsningar
  Camilla

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.