Angående ny tillämpning

Susanne Nygren Verbeij Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Susanne!
  Domen i Högsta förvaltningsdomstolens mål nr 6655-17 kan du läsa här i sin helhet.


  Hälsningar
  Åsa
 • Kan någon av er förklara konkret vad domen betyder? Vad händer efter ett års sjukskrivning om man direkt ansöker på nytt och blir beviljad rätt till sjukpenning? Om man är arbetslös; är det någon skillnad mot den som har anställning? Vad är ett karensavdrag? Blir ersättningen (sjukpenningen) lägre efter ett år?
  I Lyrberg
 • Hej!

  Jag har inte svar på din fråga. Jag tar reda på svaret och återkommer så fort som möjligt.

  Hälsningar
  Camilla
 • Har ni svar på min fråga nu?

  I Lyrberg
 • Hej!

  Ursäkta dröjsmål med svar.

  Kan någon av er förklara konkret vad domen betyder?
  Domen från Högsta Förvaltningsdomstolen rör vad som avses med begreppet sjukperiod. Det kan ha en påverkan på var man befinner sig i rehabiliteringskedjan då ens arbetsförmågas nedsättning bedöms.

  Från dag 180 i rehabiliteringskedjan så bedöms ens arbetsförmågas nedsättning mot normalt förekommande arbete på arbetsmarknaden.

  Om man nekas sjukpenning efter dag 180 för att man bedöms klara ett normalt förekommande arbete på arbetsmarknaden, men man bedöms ha fortsatt nedsatt arbetsförmåga mot ens vanliga arbete så innebär det att sjukperioden fortsätter.

  Vad händer efter ett års sjukskrivning om man direkt ansöker på nytt och blir beviljad rätt till sjukpenning? 
  Man kan ha sjukpenning på normalnivå i 364 dagar. Därefter behöver man ansöka om sjukpenning på fortsättningsnivå. Om man blir beviljad sjukpenning på fortsättningsnivå är ersättningen 75% av ens sjukpenninggrundande inkomst (SGI).

  Om man är arbetslös; är det någon skillnad mot den som har anställning? 
  Om man är arbetssökande finns det en begräsning på hur mycket sjukpenning man kan få per dag. Maxersättningen som arbetssökande är 543 kronor per dag i sjukpenning. Om man är arbetssökande bedöms arbetsförmågans nedsättning mot normalt förekommande arbete på arbetsmarknaden.

  Vad är ett karensavdrag? Blir ersättningen (sjukpenningen) lägre efter ett år?
  Karensavdrag är det avdrag som görs första dagen i en sjukperiod. Det hette tidigare karensdag. Ja, efter att man haft sjukpenning på normalnivå i 364 dagar så blir det aktuellt med sjukpenning på fortsättningsnivå, då är ersättningen 75% av ens sjukpenninggrundande inkomst (SGI).

  Hälsningar
  Camilla

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.