Till senaste kommentaren

Vilken årsinkomst och arbetstid ska jag anmäla vid ansökan om föräldrapenning under permittering?

Hejsan, har ansökt om föräldrapenning hela augusti, ska jag skriva att jag har jobbat 100% fast jag är kortidspermiterad? Eller ska jag skriva nått annat så det blir rätt? Har 60% jobb(korttidspermiterad) fast jag har 100% anställning egentligen.

Kommentarer

 • Hej Susanna, tack för ditt inlägg.

  I ansökan om föräldrapenning ska man ange sin faktiska inkomst och arbetstid, det vill säga de uppgifter som gäller nu under eventuell permitteringen. Handläggaren utreder sedan om man har ett SGI-skydd.

  För att underlätta handläggningen kan man gärna meddela oss att man är permitterad och/eller att ens arbetgivare har rätt till statligt stöd antingen i ansökan eller på annat sätt, exv. genom att ringa oss eller skicka informationen via post.

  Hälsningar,
  Ida
 • Hej! Detta var inte den informationen jag fick idag när jag pratade med er om exakt detta....då sa handläggaren att jag bara ska fylla det som min normala årsarbetstid och ansöka som vanligt och för att skydda SGI behövde jag bara söka motsvarande tid jag arbetar men att jag också kunde välja att ansöka föräldrapenning för full dag om jag inte jobbar något.....


 • Hej Camilla,

  Vi beklagar att du har fått olika svar från oss.

  När man ansöker om ersättning ska man alltid ange aktuell inkomst och arbetsomfattning, även när man är permitterad. Om din arbetsgivare har rätt till statligt stöd vid korttidsarbete är din SGI skyddad. För att underlätta handläggningen får du gärna informera oss om din arbetsgivare har rätt till det statliga stödet genom att anmäla det i din ansökan, genom att ringa in eller skicka brev till oss. Därefter är det handläggaren på Försäkringskassan som utreder eventuellt SGI-skydd. Detta regleras i vägledningen om Sjukpenninggrundande inkomst och årsarbetstid, sida 114.

  Om din arbetsgivare inte har rätt till statligt stöd vid korttidsarbete så behöver du skydda din SGI på något annat sätt, exempelvis genom att ta ut föräldrapenning för den tid som motsvarar minskningen i arbetstid.

  Hälsningar,
  Ida
 • Hej när man skriver in årsinkomst för sjukpenning vilken skriver man då? Eftersom jag får ob tillägg o sånt så blir det ju svårt att veta. Skall jag skriva in årsinkomst för 2020 då?
  Er
 • Hej Er!
  När du uppger årsinkomst så är det oftast aktuell inkomst man utgår ifrån och då tar du aktuell månadslön x 12 eller vid årsarbetstid i timmar och timlön, årsarbetstid x timlön (ex: 2080 h x 250 kr). Det du får fram avser då beräknad grundlön för ett år. Om man har tillägg som OB, övertid eller vissa andra förmåner så är dessa ofta oregelbundna och därför tittar man för sådana ofta på de senaste 6 månaderna, summerar och multiplicerar summan med 2 för att få tilläggen på årsbasis och räknar sedan ihop detta med grundlönen. Det finns faktorer som ytterligare kan påverka hur beräkning bör göras men förklaringen ovan är själva grunden. Om det är ytterligare osäkra faktorer för just din inkomst så kan du ringa oss på 0771-524 524 så kan vi hjälpa dig mer.

  Vänligen,
  Anna H
 • Hej!
  Ska övertiden räknas med i årsinkomsten vid SGI om den endast utbetalas någon enstaka gång, ex 2 ggr per år eller är det endast om den är regelbundet återkommande som den ska räknas med?
  Anna
 • Hej Anna,
  tack för ditt inlägg. Vänligen läs svaret i inlägget ovan, där har du svaret på din fråga.

  Vänliga hälsningar,
  Fredrik
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.