Till senaste kommentaren

Kommer man fortsätta få graviditetspenning från vecka 20 trots att man vaccinerat sig?

Nu när gravida rekommenderas att vaccinera sig öppnar ju detta för att kunna jobba även efter v 20. Kommer nu de kvinnor som inte vill vaccinera sig förlora rätten/skyddet att gå hem med graviditetspenning från v 20?

Kommentarer

 • Hej Emma,

  Tack för ditt inlägg. Vi har inte fått nya direktiv från regeringen om att gravida kommer att förlora rätten till graviditetspenning från vecka 20 efter att de har vaccinerat sig. Om regeringen fattar något nytt beslut som rör våra ersättningar uppdaterar vi  vår hemsida med den nya informationen.

  Hälsningar,
  Semir
 • Tack för svar, frågan var dock om de kvinnor som väljer att INTE vaccinera sig. Svarat är mycket trolig detsamma väntar nya besked på hemsidan.
  Emma
 • Hej! Jag är gravid och har fått beviljat att va hemma med graviditetspenning på grund av smittorisken på mitt arbete. Jag har nyligen även blivit vaccinerad för covid -19, första dosen. Kommer jag kunna fortsätta på graviditetspenningen hela graviditeten även efter mina vaccinationer? Eller ska jag gå tillbaka till arbetet?
  mvh Emma
  Emma.W
 • Hej Emma,

  Försäkringskassan har ingen information om att vaccinet skulle påverka rätten till graviditetspenning. Som min kollega skrivit ovan kommer vi uppdatera informationen på vår hemsida om något ändrats.

  Det är dock fortfarande din arbetsgivare som ansvarar för arbetsmiljön. Det innebär att om en medarbetare är gravid gör arbetsgivaren en riskbedömning enligt arbetsmiljölagen (1977:1160) och Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2007:5). Om arbetsgivaren har frågor om hur riskbedömningen ska göras kan hen kontakta Arbetsmiljöverket.

  Hälsningar,
  Ida
 • Hej jag är gravid i vecka 15 och tog nu Dos 1 vaccination Dos 2 kommer jag få när jag är i vecka 20.
  Jag jobbar i en miljö där smittorisk finns för covid-19 ska jag då göra en riskbedömning med min arbetsgivare och räkna med att gå hem vecka 20 eller räknas jag då ha fullt skydd och ska arbeta vidare? Fullt skydd har man ju några veckor efter dos 2 så risken att bli smittad finns ju då som gravid.
  Behöver få rätsida på detta då vi har olika åsikter om detta på arbetsplatsen.
  Jag har inte möjlighet till omplacering eller att jobba hemma.
  Madelene
 • Hej Madelene,

  Tack för ditt inlägg. Försäkringskassan kan inte svara på frågan om "från och med vilken period full skydd efter vaccination gäller". Vi hänvisar dig därför till svaren ovan då det är arbetsgivaren som har ansvaret över riskbedömningen.

  Hälsningar,
  Semir
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.