Till senaste kommentaren

Kan jag vabba om skolan bestämt sig för att stänga på grund av Corona?

Skolan stänger (ursprunglig rubrik)
Hej,
Vi fick meddelande från vår sons grundskola idag om att de kommer stänga ner grundskolan den 11 december (en vecka innan planerat jullov) och undervisning ska under den veckan ske i hemmet. Barnen är alltså inte lediga från skolan. Skolan kommer göra detta för att öva inför en "riktig" nedstängning.

Jag undrar om det då går att ansöka om ersättning från Försäkringskassan denna tid då någon av oss föräldrar behöver vara hemma med barnet? Har läst om att det går under vab om det är rekommendation från FHM, om det är ett riskområde eller om stora delar av personalen är sjuk. Men, i detta fall är det ett fritt val av skolans ledning att man redan nu planerat för och bestämt sig att stänga ner om tre veckor. Gäller det fortfarande som vab i detta fall?
Anna S Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Anna,
  tack för ditt inlägg.
  Du får ersättning för vab om huvudmannen beslutar om att ditt barns förskola/skola ska stängas. Det gäller:
  • på smittskyddsläkares eller Folkhälsomyndighetens rekommendation eller
  • när verksamheten ligger i ett riskområde som Folkhälsomyndigheten har spärrat av eller
  • när verksamheten inte kan bedrivas på grund av att stora delar av personalen är sjuk.
  Vänliga hälsningar,
  Fredrik
 • Ja, det läste jag på er hemsida.

  Men i detta fall så är det huvudmannen som väljer att stänga ner en vecka för att öva inför en eventuell nedstängning. Alltså, inget av de tre alternativen ovan utan ett fritt val av skolan.

  Får vi föräldrar ersättning genom VAB då?
  Anna S
 • Hej Anna,

  Om skolan stängs av någon annan anledning än de som anges ovan har man inte rätt till VAB. Man kan istället ta ut föräldrapenning och stanna hemma med barnet.

  Hälsningar,
  Ida
 • Gäller fortfarande tfp vid stängd förskola på grund av covid bland personal?
  Emma
 • Hej Emma,

  Ja, regeringen har beslutat att den tillfälliga regeländringen ska gälla som längst till 30 september 2021.

  All aktuell information hittar du på vår hemsida här.

  Hälsningar,

  Ida
 • Hej!

  Huvudmannen Järfälla kommun i samråd med smittskyddsläkare och rektor har tillfälligt beslutat att införa distansundervisning för åk 2 pga flera bekfräftade fall av Covid 19. Distansundervisningen gäller v.12. Vill uppmärksamma att detta gäller bara år 2, skolan kommer inte vara stängt för övriga.

  Kan man ta ut vab?

  Mvh Aslan
  Aslan
 • Hej Aslan,

  En förälder kan få ersättning för vab om den måste stanna hemma från sitt arbete för att ta hand om ett barn vars skolverksamhet har stängts ner. Det gäller även om barnet fortfarande får skolundervisning men inte går till skolan.

  Hälsningar

  Louice
 • Hej,

  vår förskola har bett oss att ha barnen hemma pga. personalbrist relaterat till Covid, detta för att minska belastningen så att förskolan inte ska behöva stänga ner helt. Så förskolan är inte stängd ännu, kan man ändå ansöka om VAB för en sån situation?
  Mikael
 • Hej Mikael,

  Om förskolan/skolan inte har stängt på grund av någon av anledningarna som beskrivs i svaret ovan, och om barnet inte är sjukt eller smittat, kan man inte ansöka om vab. Istället kan man ta ut föräldrapenning för att stanna hemma med barnet.

  Hälsningar,
  Ida
 • Våran förskola skrev så här: Om personal är hemma och vi har svårt att hitta vikarier, kan det bli så att vi måste ändra vistelsetiderna för era barn.
  Vi kommer att kanske behöva komprimera dagens öppningstider och även skicka hem barn. Då skriver vi upp så att inte samma barn blir drabbade.
  Så är det endast föräldrapenning som gäller? Trots att vi då ställs inför att hämta akut och inte kan arbeta?
  Johanna
 • Hej Johanna,

  Hänvisar till tidigare ovanstående svar från mina kollegor.

  Hälsningar


  Louice
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.