Till senaste kommentaren

Ersättning för sjukpenning eller karens på helgdagar

Ursprungsrubrik: Sjukersättning/karens vid helgdagar
Hej.
Vid Enskild firma, har man möjlighet att få sjukersättning för helgdagar också eller är det endast vardagar?
Mina jobbdagar kan ibland vara på röda dagar, och lördagar/söndagar.
Victor Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Victor!
  Om du skulle ha jobbat på en lördag, söndag eller röd dag men blir sjuk och har ett karensavdrag så kan du få ersättning för karens för aktuella dagarna.
  Du skriver i frågan också om sjukersättning men jag förmodar av sammanhanget att du menar sjukpenning. Kalenderdagsberäknad sjukpenning betalas ut för 7 dagar i veckan.

  Vänligen,
  Anna H
 • Hej! Jag har enskild firma och har tidigare nyttjat karens nu i coronatider när jag blivit sjuk. Det har tagit 5 dagar att få ersättningen. Jag ansökte åter för en 14 dagars period då jag blev sjuk men nu har det tagit riktigt lång tid och jag har ingen bekräftelse fått eller något besked Och inga pengar...det ska väl ta ca 5 dagar - är det på grund av många ansökningar som det nu tar mkt längre tid eller?
  Bettina
 • Hej Bettina!
  Det kan ta längre tid i vissa ärenden beroende på omständigheter i varje enskilt ärende eller ibland på om vi har ett högt inflöde av ärenden under en viss period. Om du tycker det gått orimligt lång tid utan att du hört något så kan det vara bra att ringa oss på 0771-524 524 för att säkerställa att ärendet är under utredning och få ett svar på varför det dröjt länge.

  Vänligen,
  Anna H
 • Hej! Ska man ansöka om karens samtidigt som man sjukanmält sig, eller efter sjukperiodens slut? Är egenföretagare med 7 karensdagar
  Annika
 • Jag är tim-vikarie och hade bara något skift inbokat när jag blev sjuk. Jag funderar varför det alltid ska vara komplicerat när jag blir sjuk? Arb.givaren bokar inga skift när är sjuk, men det verkar som att jag inte behöver vara sjukskriven för att jag är arbetslös????? Jag ska enligt dem, söka annat jobb??? Jag vet inte hur mycket jobb jag hade haft, om jag varit frisk!!!!
  Anki
 • Hej Annika!

  Förslagsvis så ansöker du om ersättning för karens när de första sju dagarna med frånvaro på grund av sjukdom har passerat. Du anger då att du ansöker om ersättning från och med första sjukdagen till och med dag sju i sjukperioden. Är du därefter fortsatt frånvarande från arbetet på grund av sjukdom, så ansöker du om sjukpenning.

  (ersättning för karens kan utbetalas i upp till maximalt 14 dagar)

  Hej Anki!

  Är du sjuk och inte har rätt till sjuklön från arbetsgivaren, så sjukanmäler du dig själv till Försäkringskassan och ansöker om sjukpenning från och med första sjukdagen som du skulle ha arbetat om du hade varit arbetsför. Är man formellt arbetslös, så kan man ansöka om sjukpenning utifrån att man avstår från sysselsättning arbetssökande på grund av sjukdom.

  Hälsningar,
  Hampus
 • Hej igen! Jag har sjukskrivit mig, så kan jag ansöka om karensdagar efter jag blivit frisk, eller ska jag göra det direkt?
  Annika
 • Hej Annika!
  Var det du som ställde frågan tidigare som egenföretagare med 7 dagars karens så svarade Hampus på frågan här i tråden tidigare.
  Som egenföretagare och med 7 dagars karens så är det smidigast att avvakta de 7 dagarna först innan man ansöker om ersättning. Detta beror på att om man bara varit sjuk i högst 7 dagar och sedan börjat jobba så räcker det att man enbart ansöker om ersättning för karens på mina sidor. Om det istället visar sig att man fortfarande är sjuk efter de 7 dagarna så behöver man ansöka om sjukpenning. Vid ansökan om sjukpenning så utreds automatiskt även karenstiden i sjukpenningärendet så då behöver man inte söka ersättning för karenstiden separat.

  Vänligen,
  Anna H
 • Tack för snabbt svar
  Annika
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.