Till senaste kommentaren

Min sambo är föräldraledig och har blivit sjuk. Kan jag stanna hemma och ansöka om vab?

Min sambo har coronavirus

Hej. Förra onsdagen fick jag komma hem från jobbet för att ta hand om vårt barn då min sambo (som är pappaledig) insjuknade. På lördagen blev jag sjuk och sjukskrev mig då istället. Onsdag-fredag förra veckan, lägger jag det som vab? Ska han sjukskriva sig på något sätt?

Kommentarer

 • Hej Emma, tack för ditt inlägg!

  Du kan ansöka om vab om du stannar hemma från jobbet eller går miste om a-kassa för att du tar hand om ett barn för att den ordinarie vårdaren är sjuk.

  Om din sambo är sjuk och inte kan ta hand om barnet kan han avbryta sin föräldrapenning och få sjukpenning i stället. När han är frisk igen behöver han göra en ny ansökan om föräldrapenning om han vill fortsätta vara föräldraledig. Mer informatiom om hur man går tillväga om man blir sjuk under föräldraledigheten finns här.

  Hälsningar,
  Ida
 • Hej. Förtydligande. Om jag är sjuk under min föräldraledighet, kan min sambo ta FLdagar under den tiden.?

  Tina
 • Hej Tina, tack för inlägget.

  Om barnet är äldre än 240 dagar: Den andra föräldern kan ansöka om ersättning för vab. För att få ersättning för vab måste den andra föräldern avstå från arbete eller dagpenning från a-kassan.

  Tänk på att du inte kan ta ut föräldrapenning om någon annan vabbar för barnet istället för att du tar hand om det. Glöm därför inte att gå in på Mina sidor och ta bort de dagar som den andra föräldern vabbat från din ansökan om föräldrapenning.

  Om barnet är yngre än 240 dagar: Den andra föräldern kan ta ut föräldrapenning istället och vara hemma för att vårda barnet.
  Mer om detta kan du läsa under Föräldraledig och sjuk

  Vänliga hälsningar,
  Fredrik
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.