Till senaste kommentaren

Ska jag ansöka om ersättning för karens om jag har ett pågående sjukpenningärende på deltid?

Karens och sjuklön under pågående sjukpenningärende på deltid (ursprungsrubrik)

Jag jobbar 75% och har sjukpenning 25%, detta har pågått under en längre tid. När jag blev helt sjuk med förkylningssymptom under flera veckor under våren ansökte jag om ersättning för karensavdraget via er hemsida men blev nekad pga att jag redan får sjukpenning.

Jag har ringt Försäkringskassan men har fått olika bud varje gång jag ringt. Skall jag ansöka om sjukpenning i ändrad omfattning från FÖRSTA sjukdagen hos er, eller skall jag bli behandlad som en "vanlig anställd" och få ersättning för karensavdrag första sjukdagen?
Om jag skall ansöka om sjukpenning i ändrad omfattning från första sjukdag betyder det ju att jag får både sjuklön från arbetsgivaren och hel sjukpenning de första två veckornas sjukdom. Vad är rätt?

Kommentarer

 • Hej Sara, tack för ditt inlägg.

  Jag beklagar att du har fått motstridiga bud från oss.

  Du kan ansöka om ersättning för karens om du har fått karensavdrag på din sjuklön. Sjuklön betalas ut av arbetsgivaren i början av sjuklöneperioden.

  När det redan finns ett pågående sjukärende betalar arbetsgivaren inte sjuklön på nytt om medarbetaren blir sjuk i ändrad omfattning. Det innebär att man inte får något karensavdrag och därmed att man inte behöver ansöka om ersättning för karens heller.

  Om man har ett pågående sjukärende och blir sjukskriven i en högre omfattning än tidigare ansöker man om sjukpenning i ändrad omfattning från första dagen när omfattningen ändrades.

  Om man blir sjukskriven i en högre omfattning än tidigare behöver man lämna in ett läkarintyg från dag 8 oavsett diagnos.

  Hälsningar,
  Ida
 • Jag jobbade 75% och var 25% sjukskriven. Min sjukskrivning gick ut den 21/1 och jag skulle på börja mitt arbete med 100% igen men fick problem med min arm och var heltidssjukskriven från och med den 20/1 till den 26/1. Nu påstår min handläggare på försäkringskassan att jag behöver ett nytt läkareintyg från och med den 22/1. Men vad jag kan läsa mig till på er hemsida står det att man behöver intyg från och med dag 8. Vad är det riktiga svaret? Mvh Susann 


  Susann
 • Hej Susann,
  tack för inlägget.
  Vi har redan svarat på frågan i inlägget här ovan. Vill du läsa mer om vad som gäller kan du läsa ​här​​​.

  Vänliga hälsningar,
  Fredrik
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.