Kan gravida ansöka om ersättning för riskgrupp?

Idag har man gått ut med att gravid från v22 är en riskgrupp. Har gravid nu möjlighet att ansöka ersättning för riskgrupp?

Kommentarer

 • Nytt besked från Socialstyrelsen kom idag angående att man lägger till gravida kvinnor i graviditetsvecka 22-36 till listan med grupper som har störst risk att bli allvarligt sjuka/drabbas av komplikationer vid covid-19.

  Från och med när innebär det att denna grupp kan söka ersättning?

  ”Socialstyrelsen bedömer att kvinnor som får en covid-19-infektion under den senare delen av graviditeten har en högre risk än andra att föda för tidigt. Därför bör graviditet under vecka 22-36 räknas in bland de riskgrupper som myndigheten tagit fram. Detta enligt en ny analys som myndigheten gjort.” Pressmeddelandet publicerades: 2021-02-26 kl. 10:00.

  Katharina
 • Hej! Socialstyrelsen har nu (26/2) lagt till gravida från v 20 till riskgrupperna. Innebär det att man som gravid nu från vecka 20 kan söka ersättning för att man tillhör en riskgrupp?
  Hur går man tillväga?
  Mvh,
  Karin
  Karin
 • Hej! Såg att Socialstyrelsen nu har lagt till gravida från v 22 till riskgrupperna för covid-19. Innebär detta att man nu som gravid från v 22 kan söka ersättning från Försäkringskassan?
  Mvh
  Karin
  Karin
 • Hej,

  Tack för ert inlägg. Ja, det stämmer. Vi har dock inte fått något besked från regeringen om att den ger rätt till ersättning. Om regeringen beslutar om att denna ändring innebär att man kan ansöka om ersättning för riskgrupper kommer vi att uppdatera det på vår hemsida.

  Hälsningar,

  Semir
 • Hej!

  När är det troligt att regeringen kan ge ett beslut gällande om gravida från v.22 räknas som riskgrupp eller inte? Inom snar framtid eller till sommaren när i mitt fall bebis redan är ute?

  Vänligen,
  Emma
  Emma
 • Hej Emma,
  tack för inlägget.
  Försäkringskassan har ingen information om, eller när ett sådant beslut kommer att tas. Vi kommer att uppdatera vår information så fort vi vet mer.
  Vänliga hälsningar,
  Fredrik
 • Hej.
  Om man är behovsanställd på skola i specialklass och är gravid kan man då söka graviditetspenning trots att man inte har fast schema? Alltså blir inbokad dag för dag
  Om man inte kan det, tvingar man ut gravida på arbetsplatser vilket man väl vill undvika enligt socialstyrelsen.
  Christel
 • Nu när det kommit ett beslut om att gravida är en riskgrupp och ska få ersättning, hur mycket beräknas man då få ut varje månad i ersättning? Får man ersättning veckans 7 dagar? Ska arbetsgivaren fylla ut med resterande "lön" som ersättningen inte täcker om det är så att arbetsgivaren anser att det inte finns möjlighet att jobba hemifrån för oss som är lärare?
  Lina
 • Hej. det står ju att det gäller gravida vecka 22-36 som kan ansöka om ersättning. Vad händer efter vecka 36? tar ersättningen slut då o man istället ska börja arbeta, eller ska man ansöka om semester, eller försöka sjukskriva sig?
  står ingen info någonstans om vad som händer efter vecka 36.
  Mimmi
 • Hej,

  Socialstyrelsen har bedömt att gravida, under den senare delen av graviditeten har en högre risk att föda för tidigt vid en covid-19 infektion. Det innebär att om du är gravid så kan du ansöka om graviditetspenning.

  När du är gravid kan du ha rätt till graviditetspenning om det finns risker i din arbetsmiljö. Det är din arbetsgivare som ansvarar för din arbetsmiljö. Det innebär att när du är gravid gör din arbetsgivare en riskbedömning enligt arbetsmiljölagen (1977:1160) och Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2007:5). Detta ansvar har arbetsgivaren alltid.

  Om din arbetsgivare förbjuder dig att arbeta har du rätt till graviditetspenning under hela perioden du är förbjuden att arbeta, fram till 11:e dagen före beräknad förlossning.
  Informationen är uppdaterad på vår hemsida under avsnittet ”För dig som är gravid" som ni finner här: ​Coronaviruset – det här gäller ​​​
  Ni hittar även mer information här

  Hälsningar  Louice
 • Hej!
  När kan man ansöka om graviditetspenning? Ä

  Mvh Therese


  Therese
 • Hej Therese,

  Om du behöver graviditetspenning på grund av ett fysiskt ansträngande arbete så kan du få ersättning tidigast från och med den 60:e dagen före beräknad förlossning.

  Om du har blivit förbjuden av din arbetsgivare att fortsätta ditt arbete på grund av risker i arbetsmiljön kan du få graviditetspenning från och med den dagen förbudet gäller.

  Hälsningar
  Louice
 • Menar det nya om man är gravid så får man graviditetspenning pga man är riskgrupp. Så undrar om det gäller från v20 eller v22

  mvh
  Therese
 • Hej!
  Hur fort går processen att godkänna ansökan till graviditetspenning nu när gravida är i riskgrupp och om min chef förbjuder mig? Och kan man få ersättningen retroaktivt ifall ansökan inte hinner godkännas innan man går från arbetet?
  Emelie
 • Hur kommer det sig att gravida inte får lika mycket i ersättning som andra riskgrupper? Skiljer ganska mycket varje månad.. Då det nu är en riskgrupp är det väl mer rimligt att man får del av samma ersättning?

  Mvh Lina
  Lina
 • Hej,

  Att du är gravid innebär inte per automatik att du har rätt till graviditetspenning. Du har rätt till graviditetspenning om din arbetsgivare bedömer att det finns risker i din arbetsmiljö och kan inte omplacera dig eller anpassa arbetsuppgifterna.

  Det är bara arbetsgivaren som kan göra bedömningen om din arbetsmiljö. Försäkringskassan kan inte göra bedömningen och har inte heller möjlighet att tvinga arbetsgivaren att förbjuda dig från att arbeta.

  Om du har blivit förbjuden av din arbetsgivare att fortsätta ditt arbete på grund av risker i arbetsmiljön kan du få graviditetspenning från och med den dagen förbudet gäller.

  Normalt tar det högst 30 dagar att handlägga ditt ärende om graviditetspenning. Om något är oklart och vi behöver få fler uppgifter eller handlingar från dig kan det ta längre tid. I så fall kontaktar vi dig inom en vecka.

  Hälsningar,
  Ida
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.