Till senaste kommentaren

Kan jag ansöka om smittbärarpenning när en i hushållet är sjuk i corona?

Covid smittbärarpenning (ursprungsrubrik)
Min man är sjuk i covid vilket gör att varken jag eller barnen är välkomna till arbete eller barnomsorg. Mitt arbete i sig omgärdas av sekretess vilket gör att jag inte ska arbete med det när hela familjen är hemma. Men jag förstår inte vilken ersättning jag ska söka? Alternativen när det gäller smittbärarpenning går inte att fylla i, det är ju inte någon läkare som stängt av mig?

Kommentarer

 • Hej.

  Du kan ansöka om smittbärarpenning om en i hushållet är sjuk i covid-19.
  Folkhälsomyndighetens rekommendationer innebär att personer som bor tillsammans med någon som konstaterats vara smittad av covid-19, ska betraktas som möjliga sjukdomsfall, och som regel omfattas av förhållningsregler.

  Reglerna kan till exempel vara att du inte får gå till arbetet. Får du inte gå till arbetet och inte har möjlighet att utföra ditt arbete hemifrån kan du ansöka om smittbärarpenning från Försäkringskassan.

  Tänk på att det krävs att en läkare har beslutat om avstängning, det vill säga gett dig förhållningsregler om att du inte får gå till arbetet, för att du ska ha rätt till ersättningen.

  Från och med den 1 oktober krävs det läkarintyg från första dagen.
  Om din ansökan gäller dagar under perioden 6 februari – 30 september 2020, behöver du inte skicka in läkarintyg.

  I ansökan uppger du för vilken period du har blivit avstängd och inte har arbetat. Du fyller också antal timmar per dag som du inte har kunnat arbeta på grund av att du fått förhållningsregler. Vi behöver veta det för att kunna beräkna din ersättning.
  Det är många som ansöker om smittbärarpenning nu. För att det ska gå fortare att handlägga din ansökan är det bra om du ansöker för hela perioden när du har börjat arbeta igen.


  Mer information om smittbärarpenning och länken till ansökan finns här.

  Karensavdrag gäller inte för smittbärarpenning. Du ska alltså inte ansöka om ersättning för karens eftersom du får smittbärarpenning från första dagen.


  Hälsningar.

  Anna
 • Kan jag gå till jobbet om min sambo inväntar provsvar för covid?
  Joel
 • Hej Joel,

  Tack för ditt inlägg. Vi ber dig att ringa 1177 för att få tips om hur du kan göra beroende på din situation.

  Hälsningar,
  Semir
 • Hej! Min sambo blev sjuk i helgen. Han fick en tid igår måndag  att ta covid test. Enligt min chef skulle jag vara hemma tills provsvaren kommit. Det vill säga att jag var hemma igår och idag tisdag då provsvaren inte kommit än. Om han inte har corona vad för ersättning kan jag söka? Jag jobbar på låg /skola. Mvh Ann-Sofie
  Ann-sofie
 • Hej Ann-sofie,

  Hänvisar till tidigare svar den 24 februari längre upp i denna tråd.

  Hälsningar
  Louice
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.